Erasmus+ IES ALBAIDA-Spanyolország

 Február 11-15 között két spanyol pedagógust láthattunk vendégül intézményünkben,  a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI-ban, ahová több, mint kétezer kilométerről, Almeriából, az IES ALBAIDA Középiskolából utaztak el, hogy Erasmus+ szakmai látogatás keretében megismerhessék intézményünk profilját, tanítási módszereit és pedagógusait.

Mindemellett szakmai információkat és interdiszciplináris tudásanyagot szerezhettek a vízfenntarthatósági témához kapcsolódó Felső- Tisza-Vidéki Vízügyi igazgatóságnál a több évtizedekre visszamenő ár-belvizek és szárazság okairól, azok kezelési módjáról. Lehetőséget kaptunk továbbá a Magyar-Ukrán Távmérő rendszer tanulmányozására, amellyel nem csak a folyók vízszintjének emelkedését, de szennyezettségi fokát is előre tudják jelezni.

Megtekintettük a Tisza-Túr árapasztó tározót, melynek jelentős szerepe van a vízpótlásban és a térség vízháztartásának egyensúlyban tartásában. Szatmárcseke és Tiszakóród felé is ellátogattunk, ahol a sokszor nagyon magas vízállású Tisza miatt a Túr folyó vizét néhány méter magas, úgynevezett bukógáton keresztül engedik a Tiszába.

Utunk utolsó állomása volt az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült Túristvándi vízimalom, amely a három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy.

Az öreg Túrból vízmintát is vettünk, melyet az eddig gyűjtött törökországi vízmintáinkkal együtt bevizsgáltattunk a Nyírségvíz Zrt. 1.sz Szennyvíztisztító telepének laboratóriumában.

A Digitális Tudásközpontba is elkalauzoltuk vendégeinket, ahol microbitet programozhattak, illetve Alexia Daudonnal és Leszkoven Beátával podcastot közvetíthettek a Mustárház IITI rádió stúdiójában a tanári szakma nemzetközi kihívásairól, amely a következő linken meghallgatható:

Podcast lejátszása

Vendégeink élményekkel, módszertani-és szakmai ötletekkel bővelkedve hagyták el városunkat, ami nem valósulhatott volna meg az intézményünk lelkes, lelkiismeretes és professzionális szervezőtehetségű kollégái- Pásztor Tünde, Viktória Fülöp, Pintye Barbi, Zita Bányai , Popovicsné Fekete Katalin, Alexia Ddn, Angéla Kutasi, Beatrix Rajna, Hajduné Borbás Marianna, Gabriella Fűrész– nélkül.

Nagyon köszönjük és büszkeséggel tölt el minket, hogy egy ilyen távoli középiskolából érkező pedagógusoknak is tudtatok olyan szakmai hozzáállást és új módszertani ötleteket mutatni, amit saját intézményükben is kamatoztatni tudnak és méltán viszik hírét intézményünknek.

You may also like...