Erasmus+ – Törökország

Prezentáció lejátszása

Az Erasmus + KA122 program keretében 2023. szeptember 17-24 között mobilitási találkozón vettek részt a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI tanárai és diákjai a törökországi Inegöl Doğa Koleji  általános-és középiskola szervezésében. A projekttalálkozó minden pontján és helyszínén a régi török időket idézhettük fel és a török életérzésből sem szenvedtünk hiányt, mint ahogy azt Gárdonyi Géza az Egri csillagok című regényében is megírta:

„A rosszkedvű ember mérgezi a levegőt a jelenlétével. Fuss tőle. S minden olyan helyről, ahol rosszkedvűek élnek. Minek lakjunk siralomházban, ha nem vagyunk elítéltek.”

A semmi esetre sem rosszkedvű török projektkoordinátor Hakan Dal kalauzolásával a magyar projekt team felfedezhette az egykori Oszmán és Bizánci birodalom történelmi emlékeit Inegöl, Iznik, Bursa és Istanbul városaiban.

Iznik városában történelmi időutazáson vehettünk részt amikor a 11.századi fajanszművesség gyárainak romjait szemlélhettük meg és a jellegzetes díszes, színes festésű kerámiákban gyönyörködhettünk. Megtekinthettük a niceai Hagia Sophia bizánci templomát amit I. Justinianus császár építtetett a város központjában a 6. században és itt ült össze a második niceai (nikaiai) zsinat.

Bursa városában, a történelmi selyemút utolsó állomásán mehettünk végig, ahol olyan selyemszőnyegek és szöveteket gyártása folyt, amelyek a világ palotáit, különösen az oszmán időszakban a Topkapit díszítették. A vámunióba való belépéssel a több száz selyemszövő gyárat sorra bezárták közel két évszázadnyi időre és csak pár éve nyithatta meg kapuit az Umurbey Selyemgyártó és Design Központ. A gyönyörűbbnél gyönyörűbb selyemsálakat a bursai bazarban tapinthattuk és csodálhattuk meg.

Istanbuli városnézésünk során olyan történelmi és építészeti emlékeket látványával gazdagodhattunk a bizonyos napszakokban felhangzó adzán dallama mellett, mint a Haigha Sophia, a Kék Mecset és a Topkapi Palota, melyet II. Mehmet szultán építtetett a 15. században. A jelenleg múzeumként működő építészeti remekművekben felbecsülhetetlen esztétikai élményt nyújtó porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatóak.

Lehetőségünk adódott a majdnem 67 méter Galata –toronyból körpanorámaként megcsodálni  a várost és a Boszporuszt. A torony nem csak fontos helytörténeti múzeumként működik de a 17. században az egyik első „repülős” erről a toronyról rugaszkodott el, hogy a saját maga által gyártott szárnyakkal átrepülje a Boszporuszt.

A mi projekt teamünk nem repülve, de hajón átszeltük a Boszporuszt, amely földrajzi csodaként két kontinenshez is tartozik.

Mivel a török Inegöl Doğa Koleji és a francia OGEC Saint Charles Sainte Croix partneriskoláinkkal egy európai színvonalú digitális, angol-és francia nyelvű munkafüzet megalkotásán dolgozunk és projektünk témájának a víz fenntarthatóságát választottuk, így célunk volt a projekttalálkozó során, hogy minél több természeti helyre eljussunk és a könyvhöz anyagot gyűjtsünk. A Trylie Sahir tengerpart, az Uluabat tó, az Oylat vízesés és az Iznik tó élővilágát dokumentáltuk, vizét tanulmányoztuk. A rögzített anyagoból és mintákból növény-és állathatározót készítünk, a hazahozott vízmintákból pedig a víz összetételét és minőségét vizsgáljuk. A közel 50 oldalas munkafüzet iskolánk magyar- francia két tanítási nyelvű osztályaiban is hasznos tananyag lesz a francia nyelvű természetismereti órákon.

Szerencsénk volt az Oylat Gyógyfürdő vezetőjével, Özgür Yıldız úrral is találkozni, akinek a jóvoltából zöld energiaforrásokat ismerhettünk meg és átélhettük az igazi törökfürdő, a hamam élményét és gyógyvizének hatását. Yıldız úr kifejtette, hogy szeretne megismerkedni a Sóstó- Gyógyfürdők Zrt. vízrendszerével is és a jövőben szakmai eszmecserére is nyitott lenne.

Projektünk címe is beszédes: You cannot step into the same river three times (Soha nem léphetsz ugyanabba a folyóba háromszor), utalva a három, török, francia és magyar partnerországokra és azok háromféle kulturális, természeti –és természetvédelmi szemléletmódjára egymás folyóival, tavaival és tengereivel kapcsolatosan, színesítve egymás látásmódját, ismereteit.

Yeşim Bayburt -az egy erdő középen elhelyezkedő- török iskola igazgatónője is örvendetesnek találja a közös projektmunkát, mivel a mi iskolánkhoz hasonlóan az övék is Ökoiskolaként működik és a közös munkánk során a fenntarthatósággal kapcsolatos Jó gyakorlatokat is átvehettünk tőlük, mint az iskolához tartozó mini állatkert és gyógynövény kert.

Leszkoven Beáta 

projektkordinátor

You may also like...