Vissza a tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
2019. 01. 25. I. félév vége

Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI

Nyíregyháza, Erdő sor 7.

2019. március 19. kedd
József, Bánk, Józsa
A Nap kel 05:53-kor,
nyugszik 18:03-kor.

Naptár

Március 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szünet

Látogatottság

Today 1

Yesterday 240

Week 241

Month 2839

All 148294

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ki olvass!

Oldalainkat 462 vendég és 0 tag böngészi

Véletlenkép

Pal Mikl򱮅rdei iskol੯2008 MೲaszentistvଯMೲaszentistvଭerdei isk-08-06-06 193.jpg

Kedves Olvasók!

Önöknek most lehetőségük nyílik arra, hogy Nyíregyháza egyik általános iskolájának az életébe betekintsenek. Megismerhetik az intézmény történetét, a pedagógiai munka célkitűzéseit és a kiemelkedő teljesítményeket. Az Apáczai iskola honlapja ennél egyben többet is jelent, mert azokról szól, akik életük egy részét ebben a környezetben élték, élik le, és arról a munkáról tájékoztat, amelyet az intézmény munkatársai és a tanítványok végeztek, végeznek. Az iskola történetén kívül elsősorban az utolsó év munkájáról, tapasztalatairól, eredményeiről számolunk be.

A nyíregyházi közoktatás és tanárképzés szolgálatában eltöltött több, mint negyven, illetve harmincöt év irányzatai, a pedagógusok, a szülők, a gyermekek és a Nyíregyházi Főiskola törekvései kialakítottak egy úgynevezett gyakorlóiskolai szellemiséget. Mit jelentett ez régen, és mit jelent most? Elsősorban Apáczai gondolatvilágának érvényesítését: az anyanyelvi kultúra és a különböző tudományterületek egyensúlyának megteremtését a tanításban, a személyiség tudatos formálását, a szorgalmas munkát, a korszerű - optimálisan eredményes - pedagógiát, az európai műveltség eszmeáramlatainak érvényesítését - természetesen a helyi körülmények figyelembevételével -, a szoros érzelmi kötődés kialakítását, a harmonikus emberi kapcsolatok naponkénti megújítását. E szemlélet érvényesítése láttán hozzák a szülők gyermeküket ebbe az iskolába. Ezért kerültek diákjaink több műveltségi terület országos élmezőnyébe, ezért állják meg helyüket tanítványaink a középiskolában. Ezért képvisel kiemelkedő színvonalat könyvtárunk és számítástechnikai eszközparkunk. E szellemiség jegyében tartunk továbbképzéseket pedagógusok részére, jelentetünk meg munkafüzeteket, tankönyveket és igyekszünk kulturált intézményi környezetet teremteni.

Az iskolában folyó tanítás - tanulás célja tehát olyan értékek közvetítése, amely során autonóm vezérlésű közösségfejlesztő és önfejlesztő magatartás- és tevékenységformák jönnek létre - Bábosik Istvánnak, napjaink neves pedagógiai szakírójának pedagógiai elképzelései nyomán - s ezáltal konstruktív, vagyis szociálisan értékes és egyénileg is eredményes életvezetés kialakítására törekszünk.

Mindezek mellett fontos szót ejteni arról is, hogy céljainkat, feladatainkat meghatározza a tanárképző főiskolával való szoros kapcsolatunk. A tanítóvá és tanárrá képzés - nevelés folyamatában ugyanis a gyakorlati műhely szerepét tölti be iskolánk.

Úgy vélem, az iskolatörténeti leírásból és az egyéb tájékoztatókból lemérhetők az előttünk dolgozók és a jelenleg itt tevékenykedők törekvései. Remélem, hogy célkitűzéseink és pedagógiai programunk diákjainkban, a szülőkben és az intézményünk iránt érdeklődőkben megismerési vágyat, esetleg azonosulási készséget váltanak ki.

Tisztelettel említem nyugdíjasainkat, tanártársaimat, a tanulni szerető gyermekeinket és a mindig segítőkész szülőket, akik nélkül ez az intézményi tájékoztató anyag sem jöhetett volna létre. Végül köszönetet mondok mindazoknak, akik a következő fejezetek elolvasásával megtisztelik az Apáczai Csere János  Általános Iskola munkatársait, tanulóit.

Copyright © 2019 Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI Rights Reserved.