Vissza a tetejére

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
2019. 11. 12. Ovis játszóház

Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI

Nyíregyháza, Erdő sor 7.

2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly
A Nap kel 05:42-kor,
nyugszik 20:08-kor.

Naptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Őszi szünet

Látogatottság

Today 25

Yesterday 42

Week 164

Month 432

All 214709

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ki olvass!

Oldalainkat 314 vendég és 0 tag böngészi

Véletlenkép

a koszorzs pillanata.jpg

Kedves Olvasók!

Önöknek most lehetőségük nyílik arra, hogy Nyíregyháza egyik általános iskolájának az életébe betekintsenek. Megismerhetik az intézmény történetét, a pedagógiai munka célkitűzéseit és a kiemelkedő teljesítményeket. Az Apáczai iskola honlapja ennél egyben többet is jelent, mert azokról szól, akik életük egy részét ebben a környezetben élték, élik le, és arról a munkáról tájékoztat, amelyet az intézmény munkatársai és a tanítványok végeztek, végeznek. Az iskola történetén kívül elsősorban az utolsó év munkájáról, tapasztalatairól, eredményeiről számolunk be.

A nyíregyházi közoktatás és tanárképzés szolgálatában eltöltött több, mint negyven, illetve harmincöt év irányzatai, a pedagógusok, a szülők, a gyermekek és a Nyíregyházi Főiskola törekvései kialakítottak egy úgynevezett gyakorlóiskolai szellemiséget. Mit jelentett ez régen, és mit jelent most? Elsősorban Apáczai gondolatvilágának érvényesítését: az anyanyelvi kultúra és a különböző tudományterületek egyensúlyának megteremtését a tanításban, a személyiség tudatos formálását, a szorgalmas munkát, a korszerű - optimálisan eredményes - pedagógiát, az európai műveltség eszmeáramlatainak érvényesítését - természetesen a helyi körülmények figyelembevételével -, a szoros érzelmi kötődés kialakítását, a harmonikus emberi kapcsolatok naponkénti megújítását. E szemlélet érvényesítése láttán hozzák a szülők gyermeküket ebbe az iskolába. Ezért kerültek diákjaink több műveltségi terület országos élmezőnyébe, ezért állják meg helyüket tanítványaink a középiskolában. Ezért képvisel kiemelkedő színvonalat könyvtárunk és számítástechnikai eszközparkunk. E szellemiség jegyében tartunk továbbképzéseket pedagógusok részére, jelentetünk meg munkafüzeteket, tankönyveket és igyekszünk kulturált intézményi környezetet teremteni.

Az iskolában folyó tanítás - tanulás célja tehát olyan értékek közvetítése, amely során autonóm vezérlésű közösségfejlesztő és önfejlesztő magatartás- és tevékenységformák jönnek létre - Bábosik Istvánnak, napjaink neves pedagógiai szakírójának pedagógiai elképzelései nyomán - s ezáltal konstruktív, vagyis szociálisan értékes és egyénileg is eredményes életvezetés kialakítására törekszünk.

Mindezek mellett fontos szót ejteni arról is, hogy céljainkat, feladatainkat meghatározza a tanárképző főiskolával való szoros kapcsolatunk. A tanítóvá és tanárrá képzés - nevelés folyamatában ugyanis a gyakorlati műhely szerepét tölti be iskolánk.

Úgy vélem, az iskolatörténeti leírásból és az egyéb tájékoztatókból lemérhetők az előttünk dolgozók és a jelenleg itt tevékenykedők törekvései. Remélem, hogy célkitűzéseink és pedagógiai programunk diákjainkban, a szülőkben és az intézményünk iránt érdeklődőkben megismerési vágyat, esetleg azonosulási készséget váltanak ki.

Tisztelettel említem nyugdíjasainkat, tanártársaimat, a tanulni szerető gyermekeinket és a mindig segítőkész szülőket, akik nélkül ez az intézményi tájékoztató anyag sem jöhetett volna létre. Végül köszönetet mondok mindazoknak, akik a következő fejezetek elolvasásával megtisztelik az Apáczai Csere János  Általános Iskola munkatársait, tanulóit.

Copyright © 2020 Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és AMI Rights Reserved.